Dün Ankara’da geçen sene Çorlu’da yaşanan tren kazalarında hayatını kaybedenlere rahmet acılı ailelerine sabır, yaralı vatandaşlarımızada acil şifalar dliyorum.
Bu hususta sözün bittiği yerdeyim :(
Bu yaşanan acıyı buraya taşımamın nedeni, kaza olduktan sonra yetkililerin çıkıp kazaya nelerin sebep olduğunu net açıklamıyor veya da açıklamak istemiyorlar diye düşünüyorum.
Projelendirme hatası diye ara ara okuduğum yazılar ve açıklamalardan yola çıkarak Kanada’da bulunduğum sürede birçok insanların parmağında gördüğüm yüzük dikkatimi çok çekmişt. (Meraklı olmak böyle işte) Ben hep söz yüzüğü gibi düşünmüştüm. Birgün kalabalık bir genç grupla bir kafede denk gelip hepsinin serçe parmağında aynı yüzükleri görünce kızıma sordum bunların hepsi sözlümü :)
Kızımın onların söz yüzüğü değil hikayesi olan mühendis yüzükleri dedi.
Bugün o hikayeyi burada taşımamın nedeni Çorlu ve Ankarada olan elim tren kazaları.
İron ring (demir yüzük)
Kanada Üniversitelerinde mühendislik dalından mezun olan kişiler serçe parmaklarına paslanmaz çelikten bir yüzük takarlar. “İron ring” (demir yüzük). Bu yüzük Kanadalı mühendisler için mesleki açıdan çok önem taşır.
1907 yılında Kanada’daki Quebec Köprüsü yapımı aşamasında yıkılan köprü inşaatında çalışan 75 işçi yaşamını kaybetmiş.
Hatalı projelendirme yüzünden yıkıldığı düşünülen başarısız ve acı bir mühendislik öyküsünden yola çıkarak, 1922 yılında Kanada Mühendislik Enstitüsü’nün toplanarak bir karar alılar. Yeni mezun olan genç mühendislere mesleki açıdan etik bir antlaşma gibi düşünülerek özel bir seremoni eşliğinde bu yüzükleri serçe parmaklarına takarlar. Takarlar ki, göreve başladıklarında yapacakları her projelendirmede imza atmaya hazırlanan elin serçe parmağındaki demir yüzüğün kalemden önce masaya değip çıkardığı tınlama sesiyle mesuliyetlerini ve yükümlülüklerini bir kez daha düşünülsün.
Bugünlükte bu kadar. Böyle elim kazaların bir daha yaşanmaması dileğiyle hoşçakalın.
Bugünlükte bu kadar. Böyle elim kazaların bir daha yaşanmaması dileğiyle hoşçakalın.