15 Ocak 2018 Pazartesi

Mermer tezgah üzerindeki lekeler.............

Mermer dayanıklığı ve kullanım rahatlığı açısından mutfak ve balkon küpeştelerinde çok kullanılan bir üründür. Gerçi son senelerde mutfak tezgahlarında çok tercih edilmese de ben çok severek kullananlardanım. Hal böyle olunca mermerdeki oluşan lekeleri gidermek için deneme yanılma yoluyla bayağı bi yol kat ettim :)

Isterseniz mermer lekelerine nasıl çözüm bulduğumu resimler eşliğinde anlatayım.


Çok dikkat etmeme rağmen, nasıl becerdim bilemiyorum. Bir sabah kalktığımda, mutfak tezgahında pekte küçük sayılmayacak beyaz bir kireç lekesi gördüm.

Limon asidinin bıraktığı leke olduğunu anladım ama o an yapacak bir şey yoktu. Bu lekeyi sizin için hazırladım. Akşamdan  tezgaha boca ettim limon suyunu, sabahta temizle dur: ) 

O gün çıkarmak için çok uğraştım ama olmadı. Akşam yemeği için hazırlık yaparken elimdeki zeytinyağı  şişesini aynı yere devirdim.. sakarlık bu ya. Onu temizlemeye uğraşırken diğer lekenin de yok olduğunu fark ettim. Kısacası kendi yaptığım hatayı başka bir hatayla yok ettim.


Sonuç :)

Arada tüm tezgahı zeyinyağı damlatılmış bir pamuklu bezle silip biraz beklettikten sonra, sıcak deterjanlı suyla silip kuruluyorum. Mermere parlaklık veriyor. Aklınızda olsun belki işinize yarar.
Balkon küpeştelerinin üzerindeki badana boya lekeleri geçen yıldan kalma. Biz yurt dışındayken apartman yönetimi karar alıp binayı boyatmış. Sözde  usta boyacılar tahminimce evde olan ev hanımlarına kızıp hıncını benim balkonlarda çıkarmışlar. Nasıl olsa evde kimseler yok diye oldukça hoyrat davranmışlar. Şimdi sakin sakin yazdığıma bakmayın, ilk gördüğümde sinirden ağladım. Biraz sakinleştikten sonra yazlıktan kurup getirdiğim turşu kavanozlarını balkona koymam gerektiği için hemen balkonu yıkamaya başladım. Biraz boyalarla uğraştım mümkün değil çıkaramadım. Tek çözüm mermer temizleme makinası kullanıcılarıyla görüşmekti diye düşündük. Ertesi gün balkonuda bulunan önceki yıllarda kalan bir kaç mermer parçasını (rüzgarda sebze kutuları uçuşmasını engellemek için tutuyorum) kenara alayım diye çıktım. Elimde olan ıslak bezle tozlarını alayım derken mermer parçasını sert bi şekilde çekince boyanın cıktığını gördüm. Biraz daha  ıslatıp, dahada sert sürtünce boya artıklarının çıktığını gördüm:)))))


Sonuç :))

Sevgili arkadaşlar umarım deneme hikayeleriyle  sizleri sıkmamışımdır. Belki birgün bu paylaşım işinize yarar.

Sevgiyle kalın.





14 yorum:

  1. merhaba, acaba zeytinyağı yöntemi turşu asidinden lekelenmeyi de çıkartır mı? benimde cam kenarına turşu kavanozu konmuş; yuvarlak yuvarlak izler çıktı. çamaşır suyu çeşitli temizleyiciler fayda etmedi. akşama unutmazsam deneyeceğim. bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, birkaç kez denersenesiz sonuçtan memnun kalırsınız. Şimdiden kolay gelsin.
      Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Sevgilerimle.

      Sil
  2. Büyük buluslar da tesaduflerle akla düşmüyor mu:)
    Super fikirler.puf noktalari kazandirdin bize de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok teşekkür ederim Sevgili Hatice. İşinize yararsa çok sevinirim.
      Sevgilerimle.

      Sil
  3. Hatayı düzelten hata :)) Çok hoş ya!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Sevgili Tülin, bazen kendimde gülüyorum :)
      Sevgilerimle.

      Sil
  4. Sevgili arkadaşım bilim insanı mı olmuş.
    severim ben seni...!

    Ne güzeldir böyle sevinci paylaşıp,paylaşıp güzelliklerde buluşması.
    Teşekkür ederim,bilgilendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öylemi olmuşum canım arkadaşım.
      Çok öptüm.

      Sil
  5. Tam da doğum günüm de almışım öpücüklerinle hediyemi.
    Aldım hediyemi gidiyorum.
    Bir hediyede ben bırakayım o zaman .ÖPTÜM...💓💓💓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay öylemi çok sevindim can arkadaşım. Geçirmişte olsam doğum gününü kutluyor niceeeee sağlıklı huzurlu seneler diliyorum. Güle gül gitmez ama yinede kabul et olmaz mı?

      Sil
  6. Öğrendiğim iyi oldu, paylaştığınız için sağ olun.

    YanıtlaSil
  7. Pratik bilgiler olmuş bunlar , çok teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sayfama hoş geldiniz.
      Sevgiler.

      Sil