Bu aktaracağım bilgi domatesle ilgili. Geçen sene sos ve salça yapmak için kapıya gelen satıcıdan kasalarla domates aldım.
Yumurta domates dediğimiz oval domatesten (ben salça ve sos yaparken yumurta domatesle yuvarlak domatesi karışık kullanırım). Kabuklarını soyarken bir tuhaflık hissettim tıpkı salam sosis zarı gibi kalın yani normal domates kabuğu gibi değil ve sosu saatlerce kaynatmama rağmen yumuşamadı.
Nedenini araştırmak istedim en iyi kaynak da pazarcı amca ve teyzeler severim onlarların muhabbetini, bilgileride benim için önemlidir.
Domatesin kabuğunun kalın olması için ilaç kullanıyorlarmış domatesler birbirlerine değip zedelenmesin, verim çok olsun diye.
Gelelim iyi domatesi nasıl anlarız kısmına. O bilgiyede ismini şuan hatırlıyamadığım bir gazeteden kesip sakladıgım yazıdan aktaracagım.
Pırıl pırıl parlayan değil mat renkli domatesler daha doğal tozlaşmanın göstergesi.
İnce kabuklu arada yeşil- kahve izler olan domatesler dalın domatesi sıkıştıdığının ya da bir yere değdiğinin, dolayısıyla doğallığının göstergesi.
Kesip içine baktığınızda sapının içeri doğru ince bir kılcal şeklinde uzanması gerekli. İyi olmayan tohumlardan elde edilen domateslerde bu bölüm odunsu, kalın bir yapıya sahip oluyor.
Kestiğimiz parçada sulu, çekirdekli bölümü arasında boşlukların olmaması ve ters çevirip sıkıldığında kolay kolay dökülmemesi gerekir.
Lezet açısından bu şekildeki domatesler benim favorim.