10 Kasım 2017 Cuma

Trabzon Hurması............

Trabzon hurması,  gerek rengiyle gerekse tadıyla sonbaharın muhteşem bir meyvesidir.

Halk arasında Trabzon hurması, Cennet meyvesi, Cennet hurması diye adlandırılan bu meyvenin faydaları saymakla bitmez. En önemlisi  bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, sindirim sistemi hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir.

Trabzon hurması, tam  olgunlaşmaya başlanmadan yenmesi ağızda çok hoş olmayan buruk bir tat bırakır. Olgunlaşınca da çok tatlı olduğundan fazla tüketilemeden çabuk yumuşayıp bozulan bir meyve.

Bugüne kadar bir çok meyve kuruttum fakat, hurma kurutmak hiç aklıma gelmemişti. Bir sohbet sırasında Trabzon hurmasının kurutulduğunu öğreninceye kadar.

Neyse lafı fazla uzatmadan kurutma yaparken nelere dikkat etmek gerekir ve kurtmaya hazırlama aşamasını anlatayım.

Trabzon hurmasının tam olmamışını yani sert olanını almalı. Sap kısmı olanı tercih edin. O saplara ip bağlanıp asılacak. Asılacak yer mutlaka ıslanmıyacak, rüzgar alan havadar bir yer olması iyi kuruması açısından çok önem arz eder.

Hazırlama aşaması ise,  istediğiniz kadar hurmaların kabuklarını ince bir şekilde soyun. Bakteri ve sinek yapmaması için kaynamakta olan suyun içine daldırın. Bir iki saniye tutup çıkardıktan sonra  çok bekletmeden saplarından iplere bağlayıp asın. 

Kuruması yerine göre biraz uzun sürebilir. Kuru hurmalar uzun süre beklediğinde dış kısmında beyazlamalar olacaktır. Bu beyazlıklar küf değil, şekerinin dışa çıkması sonucu olan bir durumdur.

Yapmak isteyenlere kolaylıklar diliyorum.



Komşu bahçesinden geldi. Olmuşunu ayırıp diğerlerini kuruttum.



Çok olmuşunun kabuklarını soyup üstüne ceviz ve tarçın ilave edip süper bir tatlı yapıyorsunuz:))
Denemenizi tavsiye ederim süper güzel oluyor.