27 Aralık 2017 Çarşamba

Yeni Yıla Birkaç Eski Adet.........


Geçen gün daha önceki yıllarda kesip sakladığım gazete küpürlerini karıştırırken, "yeni yıla eski adetler" diye bir yazıya denk geldim. Tam da zamanı  deyip paylaşmak istedim:)
Yeni yıla nasıl girersen, bütün bir yıl öyle geçermiş. Olur mu, olur..... 

Kırmızı iç çamaşır
Bu gelenek, yeni birşey giydiğinizde hep yeni şeylere kavuşacağınız inancından ortaya çıkmış....Giymesek bile kırmızı iç çamaşır hediye etmek ülkemizde de yeni yıl alışkanlığı oldu. Ne de olsa kırmızı, şansın ve tutkunun rengi. Denemekte fayda var.



Nar kırmak
Yunan mitolojisinde yer alan nar kırma geleneği, bugün hala devam ediyor. Nar, birçok medeniyette doğurganlık, sağlık, bereket ve zenginliğin sembolü olarak kabul ediliyor. Böyle olunca da kapı önünde kırılan ve bir yıl saklanan narın bereket getireceğine inanılıyor. Narı ev ya da iş yerinizin kapısında  da kırabilirsiniz. 

İlk kim geldi?
Saatler 24.00'ü gösterirdikten sonra evinize ilk gelen kişinin, önünüzdeki bir yılı iyi ya da kötü geçireceğinizin işareti olduğunu biliyor muydunuz? İskoçların inancına göre yeni yıla girdikten sonra eve gelen ilk kişi size uğur veya uğursuzluk getiriyor.

Kurşun dökme
Anadolu'da çok yaygın olan bu uygulama, nazara karşı uygulansa da Almanya'da yılbaşlarında uygulanan bir gelenek. İnsanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak ortaya çıkan şekillerden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.

108 kez zil çalmak
Yeni yıla hoş geldin, demek yerine eski yıla güle güle diyen Japonlar, 31 Aralık gecesi 108 kez zil çalarak, 108 çeşit dert ve tasayı kovduklarına inanıyorlar. Ayrıca çanlar da insanları 108 günahtan arındırmak için çalıyor. Bunun ardından da kötü ruhlardan arınmak için kahkahalar atıyorlar. ( Kahkaha işi hoşuma gitti :)

Tabak kırmak
Danimarkalılar eski kırık tabakları yeni yıl gecesi için biriktiriyorlar. Ve geceyarısında sevdikleri arkadaşlarının evlerinin önünde o tabakları kırıyor, bunun da şans getirdiğine inanıyorlar. 

İp as kötü ruh gitsin
Japonlara has olan bir başka gelenek de yeni yılı karşılarkenhem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi için, kapılarının önüne ip asmaları. Ayrıca bu iplere astıkları sembollere de o yıldan neler beklediklerini yazıyorlar.

Ve diğerleri......

Bengal'de kadınlar yatarken yataklarının yanlarına ufak çiçeklerle süslü tapınaklar yapıyormuş. Böylece uyandıklarında ilk gördükleri şey, güzelliklerle dolu bir köşe oluyormuş. (Çiçek olan yer güzel olmaz mı hiç)

Ermenistan'da kadınlar, yeni yılı ekmek pişirerek kutluyorlarmış. Hazırladıkları ekmek hamuruna tüm iyi dileklerini katarak.

Kuzey portekiz'de çocuklar evden eve dolaşarak hem şarkı söylüyor hem de ziyaret ettikleri evlerden hediye topluyorlarmış.


"DENEMEKTEN  ZARAR GELMEZ;  YA TUTARSA?"  diye yazılmış aynen aktardım. "Ya tutarsa?" 

Sevgili arkadaşlarım, zaman hızlı akıp giderken yeni bir yılı karşılamaya sayılı günler kala "2018" yılı dünyaya barış getirmesini diler, hepimizin yeni yılını kutlarım.