2 Mart 2017 Perşembe

Cemre ve Grounhog Day (Dağsıçanı Günü)........


Başlığı okuyunca bu da neyin nesi  dediğinizi duyar gibi oldum. Onun için hemen konuya gireyim.

Cemre ve Dağsıçanı günü (Groundhog Day)  her ikisi de yüzyıllar boyunca  farklı kültürlerde de olsa halk tarafından gözlenmiş denenmiş hava tahmini yapılan bir olaydır. Bilimsel bir olgu değildir.

Cemre bizim kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Sözlük anlamı kor halinde ateş.

Kış mevsiminin bitimine doğru yedigün arayla 19-20 Şubat tarihinde havaya,  26-27 Şubat tarihinde suya, 5-6 Şubat tarihinde toprağa düştüğüne inanılan sıcaklık yükselmesidir.

Bir nevi kış mevsiminin son günleri bahar mevsiminin başlangıcı diye kabul görür.

Grounddog Day (Dağsıçanı günü) Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da 2 Şubat günü geleneksel olarak kutlanan bu günün nedeniyse uzun süren kış mevsiminin ne kadar daha süreceğini bir nevi bizdeki gibi baharın gelişini öğrenmek diyebiliriz.

Bugünün hikayesi  yüzyıllardır süregelen Kızılderili efsanesine dayanıyor. 

Her yıl dağsıçanı 2 Şubat'ta toprak altındaki yuvasından çıktığında gölgesini görür hemen yuvasına kaçarsa kışın altı hafta daha süreceğini,  gölgesini görmez etrafta biraz dolaşırsa baharın o yıl erken geleceğine inanılıyor.

Erken veya geç gelen bahar ülkemize ve bütün dünya ülkelerine huzur ve bereket getirsin.

NOT:
ABD bir yönetmen 1993 yılında bu konuyu sinemaya taşımış. "Bugün Aslında Dündü" 1993  yılında sinemalarda gösterilmiş bir komedi filmi. Ben de yeni izledim. Fantastik ve komedi türü güldürürken de düşündüren bir filim. Kısaca konusu: TV. Kanalında hava durumu sunuculuğu yapan birinin, her yıl 2 şubat'ta o ülkenin Punxsutawey kasabasında yapılan Groundhog Day (Dağsıçanı Günü) etkinliklerine istemeyerek katılması ve akabinde yaşanan olaylar anlatılıyor.