28 Eylül 2014 Pazar

Bitkilerin geri dönüşümü. (Kompost)

Ev ve bahçe atıklarının geri dönüşümüyle elde edilen doğal gübre (Kompst)

İki senedir ev ve bahçe atıkları değerlendirerek çok fazla olmazsa da en azından ektiğimiz sebze köklerine ağaç diplerine koyacak kadar gübre elde edebiliyoruz.

Geri dönüşümle doğaya katkı sağladığımız gibi çevreyi de kirletmemiş oluyoruz.

Gelelim nasıl kompst yaptığıma.

İşe önce bir plastik veya teneke bidon temin ederek başlıyalım.

Bidonu hava alması için bir kaç yerinden delelim. Bahçenin kullanılmıyan bir köşesine yerleştirelim.

Bidonun içine önce birz toprak atalım üzerine bahçe atıkları dediğimiz tohuma düşmemiş yabani otlar, budanmıiş taze ağaç dallrı, yere düşen yapraklar, biçilmiş çimler bunları her koyuşta aralarına biraz toprak atıarak biraz nem versin diye az su serpip bidonun kapagını kapatalım.

YUkarıdaki işlemin aynısını ev atıklarında da yapıyorum. Kavun, karpuz,sebze kapukları,yumurta kabukları (iyice ezerek ) ve yumurta kartununu da ufak ufak doğruyorum hepsini karıştırıp bidona koyup kapağını kapatıyorum.

Takriben beş altı ay içinde kullanılır hale geliyor.

Kanada da görmüştüm bu karışımların içine solucan da koyuyorlar oluşumu hızlandırsın diye. Ben henüz denemedim denersem sizleri bilgilendiririm.

Sevgiyle kalın.

 

 

16 yorum:

  1. ben bi heves bahçeme koydum,hatta mutfak atıklarını bile ince doğrayarak,
    ancak solucansız başarılı olmuyor,bilesin
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Ama resimdeki kompostu solucan kullanmadan elde ettik. Bundan sonra yapacağımız atıkların içine bahçede olan solucanları atıp deniyeceğiz sonuç ne olur bilemiyorum.Benden de sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bu çok yararlı bir yazı olmuş Kova'cım. Ben de aylar önce bahçevana bahçenin bir köşesine kocaman bir çukur kazdırdım ve mutfakta çıkan tüm sebze meyve artıklarını o çukura atıp hemen üzerini ince bir toprak ile örttüm. Böylelikle katman katman çürüyecekler(umarım). Çukur neredeyse doldu. Bakalım sonuç ne olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının yararlı olduğunu duymam beni mutlu etti teşekkür ederim. Sizin yaptığınız şekilde benim komşumda yapıyor sonuçtan memnun. Tahminen bahara kadar altda kalanlar çürür onları çıkarı diyerlerini tekrar gömer diye düşünüyorum. Bahçivan bu konuda ne düşünüyor acaba?

      Sil
  4. İlk defa duydum..Orman gübresi dediklerinden oluyor sonunda anlaşılan..İlk işim bir bidon edinip, bahçeye koymak olacak..bilgi için çok tşk. ederim..

    YanıtlaSil
  5. Aynen öğle bir nevi orman gübresi. Bence de bir an önce bidonunuzu alın veya bahçeniz müsaitse sevgili Begonvilli Ev in yaptığı gibi bahçeyede gömebilrsiniz.
    Şimdiden kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  6. Sizin gibi güzel kalbe sahip bir insanın çevreye bu kadar duyarlı olmasına şaşmamak lazım ..şimdiden bayramınızı kutluyorum çok çok öpüyorum tatlı yanaklarınızdan sevgilerimle

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim o senin sevgiyle hisseden yüreğinin güzelliği. Bende bayramınızı kutlar sevgiyle öperim.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel çevreye karşı duyarlı olmanız..Aslında benimde bunları yapmam lazım bahçeli bir evim var güzel fikirler aldım sizden,teşekkürler paylaşımınız için.Selamlar..

    YanıtlaSil
  10. Ne mutlu fikir verebildiysem, bu işler bahçeli evlerde daha kolay oluyor şimdiden kolay gelsin. Bendende selamlar.

    YanıtlaSil
  11. ben çuvallara doldurdum yaprakları. baharda bahçe kazılırken yayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden toprağa gömerseniz bahara kadar çürür daha verimli olur.

      Sil
  12. Ben bir kaç soru sormaya geldim,
    şimdi ben bidonu buldum deliklerinide deldim, önce alttan hayvan gübrem vardı onu koydum üstüne bahçeden topladığım yaprakları, ceviz kabukları, evden çıkan meyve sebze kabuklarınıda koyuyorum,,şimdi birinci sorum, sürekli üzerine ekleme yapabilirmiyim..yaptım diyelim yaza kadar hazır olur mu..birde arada karıştırmam falan gerekiyor mu..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Güliz geç yanıt verdiğim için kusura bakma birkaç gündür int. Sorun vardı anca okuyabildim. Sert kabukluları bidona değilde ağaç köklerine at daha iyi olur yazın ağacın köklerinin su ihtiyacını aza indirmiş olur toprağın buharlaşmasını önlüyerek. Bidona koyacağın yapraklar otların aralarına toprak atarak arada hafif nemlendirp karıştırırsan gübrenin oluşumunu hızlandırmış olursun her eklediğinde muhakka biraz toprak ekle umarım haziranda gübre oluşur. Kolay gelsin.

      Sil
  13. Ben ceviz ağacının yaprakları ile yapıyorum bu işlemi bahçeye gübre oluyor..

    YanıtlaSil