25 Haziran 2016 Cumartesi

Sebze ve meyveleri nasıl iyi şekilde koruruz.......

Yaz sıcaklarının kendini hissettirdiği şu günlerde, pazardan aldığımız sebze ve meyveleri nasıl daha sağlıklı bir şekilde saklar, kullanım aşamasında da nelere dikkat etmeliyim diye bazen okuduğum bazen deneyip yanılma yolu ile öğrendiğim bazı bilgilerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Bu bilgiler çoğunuz bildikleri şeyler olabilir, bilmiyen birilerinin de işine yarayabilir değilmi?
Mümkün olduğunca sizleri sıkmadan kısaca anlatmaya çalışacağım.

Enginar: Hafif nemli şekilde hava geçirmez cam kapta buzdolapta saklayın. Soyulmuş olarak aldığınız enginarları hemen pişirmeyecekseniz pazardan aldığınız suyu dökün (pazardaki suyun içinde kimyasalda olabiliyormuş daha uzun süre kararmasın diye çoğunlukla ben suyu evde hazırlayıp götürüyorum). Biraz limon biraz tuz karışımı suyun içinde cam kapta bir iki gün dolapta kalabilir. Daha uzu sürede kullanacaksanız suyunu süzüp limon dilimleriyle ovalayıp dondurucuda saklayabilirsiniz.

Yeşil biber: Birkaç gün içinde tüketecekseniz dışarıda serin bir ortamda, daha uzun sürede tüketecekseniz sebzelikte saklayın.

Patates: Serin, karanlık ve kuru bir yerde ağzı kapaklı sepet içinde veya yakın zaman içinde tüketeceğiniz kadar alıp buzdolabında kağıt bir torba içine de bir elma koyup poşetin ağzını sıkı bağlayıp sebzelikte cücüklemeden saklayabilirsiniz. Patates haşlarken haşlama suyuna limon sıkıp bol tuzlu suda haşlarsanız daha sarı ve lezzetli olur. Limon yerine sirke de kullanabilirsiniz.

Bamya: Nemi sevmez kısa sürede tüketecekseniz ağzı kapalı bir kabın içine ufak havlu peçete serip bamyaları içine koyup buzdolabında saklayabilirsiniz. Uzun sürede kullanacaksanız bamyaları ayıklayıp yıkadıktan sonra limon sıkıp biraz domates rendesi veya küçük küçük doğranmış domatesle tencerede bir tık kaynatıp soğuduktan sonra dondurucuya koyup istediğiniz zaman soğanı kavurup içine direk (donmuş olarak) tencereye koyup (ister etli ister zeytin yağlı) pişirebilirsiniz.

Patlıcan: Dışarıda serin ortamda veya buzdolabının sebzelik gözünde tutabilirsiniz. Fazla nemi sevmez ıslak bırakılmaya gelmez.

Mısır: Dışarıda serin bir yerde tutun veya kabuklarını soyup açık bir kapta tutun mümkünse çok bekletmeden tüketin aromasını kaybetmemesi için. Mısırı haşlarken içine bir çay kaşığı şeker birkaç yıkanmış kabuklarını atarsanız lezzetine lezzet katmış olursunuz. Ateşte közlediğiniz mısırları hemen bol tuzlu suya batırın bu şekilde yemeyi deneyin. Tuzlu su hem mısırın üzerine yapışan külleri temizleyecek hem de mısıra değişik lezzet verecek.

Domates: Buz dolabına koymayınız, tazeliğine göre iki haftaya kadar serin bir yerde kalabilir.

Elma: Iki haftaya kadar oda sıcaklığında, fazlası için buz dolabında tutunuz.

Vişne ve Kiraz: Hava geçirmez kapta tutun. Yemeden hemen önce yıkayınız, nem tazeliğini kaybettir

Maydanoz ve dereotu: Koklerine ıslak pecete sararak şeffaf bir torba içinde dolapta dört beş gün rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Evinizin mutfağında bereket, gönlünüzde huzur hiç eksik olmasın.

Not: Mümkün olduğunca kısa yazmaya çalıştım ama pek beceremedim galiba:)

20 yorum:

  1. Canım benim gayet net ve kısa özetlemişin bende bazılarını sen gibi saklıyotrum ama patateste haşlama kısmını senden duydum emeklerine sağlık harika faydalı bir yayın hazırlamışın tekrar eline yüreğine sağlık mutfağının bereketi hiç eksilmesin ❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Ufak da olsa bir bilgiden yararlanman beni mutlu etti. Patates haşlarken hep aklına gelirim desene:) çok öptüm.

      Sil
  2. Faydalı bilgilerin için çok teşekkürler canım hepsi çok doğru.

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı olmuş bu yazı. Emeğinize sağlık. Mısırı çok severim, bir de o şekilde deneyeyim bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz. Güzel yorumunuzla sayfama renk kattınız teşekkür ederim. Deneyin memnun kalacağınızı düşünüyorum.
      Sevgiler.

      Sil
  4. teşekkürler bu güzel püf ler için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumunuz için teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Bilgiler çok faydalı olacak canım , özellikle de benim için. Enginarı hiç de doğru saklamıyormuşuz onu öğrendim sayende. Çook teşekkürler.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduğunu duymak çok güzei güzel yorumun için teşekkür ederim.
      Benden de sevgi slam olsun.

      Sil
  6. Dönelim hayata ve acıları gömelim.
    Bu son olsun,diye dua edelim....
    Teşekkür ederim.Patates ile ilgili ilk duyduğum koruma şekli hoşuma
    gitti.

    YanıtlaSil
  7. Rica ederim, işinize yaramasına sevindim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. ne güzel püfler. Domatesi aile yakınımız öyle saklardı ama bizlerin mutfakları o kadar sıcak ki buzdolabı tek çare tatları değişiyor ama yapacak başka bir şey yok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfaklarda mümkün değil ancak merdiven altları veya kiler gibi yerlerde kalabilir tabiki o da her evde bulunmuyor.
      Sevgiler.

      Sil
  9. Ne güzel bilgiler,teşekkürler. öyle nemli bir şehirde yaşiyorum ki herşey buzdolabında, serin kuru ya da karanlik ortam yok Killer bile iş görmüyor;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , işine yaradıysa sevinirim. Bebiş artık abi olma yolunda hızla ilerliyordur:)) ikinizi de öpüyorum.

      Sil
    2. Biz de sizi öpüyoruz;))

      Sil
  10. Kışı, tüm dışarısı bir derin dondurucu olduğundan gıda saklamada çok yardımcı olması nedeniyle yazları aradığım olur :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden Ankara'nın ayazı felaket olurdu resmen derin dondurucu görevi görürdü.
      Sevgiler.

      Sil