25 Ağustos 2014 Pazartesi

Ayranlı Çorba (Ayran aşı)

Yazın soğuk kışında sıcak içilen yapımı kolay hem besleyici hem de doyurucu bir çorba.

Bir su bardağı buğdayı akşamdan ısla. Sabah ıslama suyunu dök dört su bardağı suyla buğdayı tencereye koy orta ateşte haşlamaya başla. Diyer tarafda iki su bardağı yoğurda bir yumurta, bir yemek kaşığı unu koyup çırpıcıyla pürüzsüz hal alıncaya kadar çırp haşlanmakta olan buğdayın suyundan bir kaşık su alıp yoğurdun içine koy sonra yoğurdu yavaş yavaş kaynamakda olan bugdayın içine koy bu arada devamlı karıştırın kaynamaya başladıktan sonra karıştırmayı bırakıp kısık ateşte on dakika kadar kaynatın. Bir tavada yağı ve naneyi kızdırıp çorbanıza ilave edin. İsterseniz haşlanıp süzülmüş nohut da ilave edebilirsiniz çok da güzel olur. Bu haliyle yaz çorbası kışın yapacak olursanız içine kıyma ve karabiber karışımı hazırlanmış minik köfteler, ıspanak,reyhan,maydanoz koyabilirsiniz. Ayrıca kişniş de bu çorbaya çok yakışır (annem kişnişe aş otu derdi ).

Not: Çorba soğuyuncaya kadar tencerenin kapağını kapatmayın.

 

12 yorum:

  1. Lezzetli görünüyor afiyet olsun ...

    YanıtlaSil
  2. harika görünüyor.sunuma bayıldım. blogunuzu takibe aldım bana da beklerim sevgiler:) http://lapermstyle.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  3. Hoş geldiniz. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bendende sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. O köşeye oturmak isterdim. Ayranlı çorbanın nefis olduğunu düşünüyorum. Ben üzerine kuru naneyi tercih ederdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi o köşede oturuyor görmeken çok mutlu olacağımı belirtmek isterim. Taze kişnişli deneyin derim aroması çorbaya çok yakışıyor. Sevgiler.

      Sil
  5. Anneciğim bu çorbayı çok severdi ,zaten ne zaman sizin bloğunuza girsem yada sizinle mesajlaşsam o anne sıcaklığını şefkatini hissediyorum nedense.... çok leziz görünüyor bende nane yerine kuru reyhan koyarak yaparım oda çok lezzetli olur ellerinize sağlık birde unutmadan bizde aşotu deriz kişnişe sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımım benim nasıl duygulandım anlatamam biliyorsun hisler karşılıklıdır o ulvi duyguyu sana yansıtmışsam ne mutlu bana. Tesadüfe bakın kızımın yolda olduğu gün senin mesajı okuyorum bunları yazdım ama inşallah dönerde okursun. Seni sevgiyle kucakllıyorum.

      Sil
    2. Kusura bakmayın biraz geç döndüm uğurun sınıfı belli olduda buğün o yüzden sabah yorum yazamadım...yorumunuz yine ağlattı beni zaten bu postu okurkende ağlamıştım annemi hatırlatan herşey de duygulanıp ağlıyorum çocuk gibi hani derler ya annenizi kaç yaşında kaybettinizse aslında hep o yaştasınızdır diye benimkide öyle bir şey herhalde bende sizi tüm içtenliğimle kucaklıyor öpüyorum kendinize çok çok iyi bakın.

      Sil
    3. Canım benim inanıyorumki annen seni hep yukarıdan izliyor ve seninle gurur duyuyordur. Allah nurlar içinde yatısın mekanı cennet olsun. Unutmaki iyi cocukları iyi aileler yetiştirir. Eminimki sende çok iyi evlatlar yetiştireceksin. Sevgiyle öpüyorum.

      Sil
  6. Sayfanıza tekrar uğrayınca sonradan dikkatimi çekti. Köşedeki saksıda çiçek açmış bitki soğanlı bir bitki değil mi? Çok eskiden anneannemde vardı. Pembe renkli neşeli çiçekler açardı. Sizdeki galiba beyazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet soğanlı bir bitki , çiçekleri beyaz. İsmini bilemiyorum siz biliyorsanız yazarsanız sevinirim. Bende onu Zonguldak'da yaşlı bir teyzeden aldım. Cam vazoda yetiştirmiştm çok da şik duruyordu biz yokken bahçeye bakan teyze kırmış demem o ki az toprak bol suyla rahat yetişebilen bir bitki. Sevgiler.

      Sil