20 Kasım 2016 Pazar

İki güzel şey.....

Ailece ekmek yemeyi çok severiz..

Şimdilerde bazı sağlık nedeniyle sınırlama koydum ama yine de evde olmazsa olmazlarımın başında ekmek gelir.

Kızımla alışverişe çıktığımızda, markette ben hemen ekmek reyonuna gider ekmeklerimi alırım. Kızım bana "anne kamerayla bura izleniyorsa sana gülerler bu kadar ekmek alıyorsun diye" der. Ee haksız da sayılmaz.

Buralarda alışveriş yerleri yürüme mesafesinde değil onun için fazlaca alıp dondurucuya koyuyorum, benim için çok rahat oluyor.

Geçen gün alışverişe gittiğimizde ekmek reyonunda benim alacağım ekmeğin kalmadığını gördüm tabii suratım hemen düştü kızım da anne biraz ileride yeni bir ekmek fırını açıldı bir de oraya bakalım belki istediğin ekmeği bulabiliriz dedi.
Biraz geç kalmışız ama yinede bayağı çeşit vardı.

 Çok temiz, düzgün çalışanlarıyla hizmet veren bir fırın.

 Kızım görevliye durumu anlatıp "annem hangi ekmeğin içinde ne var öğrenip ona göre almak istiyor "dedi.

Hemen görevli içeriden bir listeyle dönüp buradan inceleyip rahatlıkla seçebilirsiniz dedi. Aldığın ekmeğin içinde neler olduğunu bilmek ne güzel şey değilmi?

 İkinci güzel olan şey;

 Buradaki alışveriş merkezlerinde her türlü dergiler bizdeki gibi kapalı "poşet içinde "değil, açık şekilde bulunuyor. İstediğin dergi alıp inceleyip ona göre alıp almayacağına karar veriyorsun.
Sadece alış verilş yerlerinde değil kitap ve dergi satan dükkanlarda da durum aynı. Hatta orada oturacak koltuklar masalar var, daha rahat bakıp inceleyebiliyorsun istersen kahveni de alabiliyorsun içeride küçük sevimli bir kahve dükkanı da var.
Tam benlik bir yer, içeri girince çıkmak gelmiyor içimden.
Daha önce Toronto'da görmüştüm böyle bir yer ama orası çok büyüktü insanlar yerlere oturmuş herkes bir şeyler karıştırıp duruyordu bazıları sayfanın fotoğrafını çekiyor bazıları not alıyor şaşırmıştım! Nasıl müsade ediyorlar diye oradan birilerine sorduğumuzda şöyle demişti "ihtiyacı olup da alamayanlar buradan faydalansın diye böyle bir şeye izin veriyorlar"

26 yorum:

  1. Yediğinin içinde ne olduğunu bilmek bugün ayrıcalıklı bir bilgi oldu, bir de yazılana güven konusu var. Bazı konularda maalesef eksiklerimiz devam ediyor. Kanada yaşam standartı olarak ileride, toplumda güven ve empati varsa huzur da olur. Daha güzel uygulamların darısı başımıza. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde satıcı malını satmak için hertürlü yola başvuruyor ( tabi iyileri her zaman tenzi ederek yazıyorum) ama buradaki insan sana doğruyu söylüyor almıyabilirsin diyor rahatlıkla bu da haliyle güven oluşturuyor insanda.
      Dileğinize yürekten katılıyor sevgi ve selam olsun diyorum.

      Sil
  2. Harikasın canım Ülkemiz de maalesef her yerde sorulmuyor :(
    Kitap ve dergilerin poşetsiz olması çok güzel son satırların da okudum olaya da çok mutlu oldum ne kadar zarif bir düşünce helal olsun.
    Bu seviyelere gelir mi ki Canım ülkem:(
    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hatice Hanım'cım. Ben de hep incelerken bir gün bizde de olurmu diye düşünürüm. Umutları taze ve geniş tutmakta fayda var:)
      Çok sevgi ve selam.

      Sil
  3. Bizde de olsa bu güzellikler..

    YanıtlaSil
  4. İçinde ne olduğunu bilerek yeme :) Ak keşke , ama nerede :(( Ne güzelmiş dergileri içeriğini bakıp da alabilmek...Ama düşünmeden edemiyorum acaba bizde aynısı olsa, ne kadar satış olur diye :)) Ayrıca bende ekmeksiz karnı doyamayanlardanım :)) Hele çeşit çoksa değme keyfime :))Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma Güliz'cim bir Zaman'lar pilav ve makarnayı dahi ekmekle tüketiyordum bir iki yıl öncesine kadar. Neyseki zor kurtuldum o alışkanlığımdan diyeyim.
      Çok öptüm.

      Sil
  5. "Önce ekmekler bozuldu" Oktay Akbal'ın çok severek okuduğum bir romanı idi. Onu hatırladım.
    Aslında tüm gıda maddelerinde ama özellikle ekmekte ben de bilmek isterim, içeriğinde ne var? Bazen çavdar ekmeği diye satılıyor, kepek çıkıyor. Tam buğday ekmeği insanı yanıltıyor. İçindekilerin yazılması ne güzel. Yalnız bazı listelerde hep -0- yazılmış. Nedenini merak ettim.
    Bizde gıda maddelerindeki içerik öyle küçük yazılıyor ki, yakını görme sorunum olmamasına rağmen kutuların üstünü okuyabilmek için büyüteç aldım.
    Kitaba, dergiye sadece bakarak değil, dokunarak, karıştırarak alabilmek en güzeli tabii.
    Uygarlığın en inandırıcı ölçülerinden biri güven diye düşünüyorum.
    Selam-sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çantamdan hiç eksik etmediğim küçük bir büyütecim var dediğiniz gibi o kadar küçük yazılıyor ki bazen büyüteçle bile zorlandığım oluyor. Ekmek olayı ne yazık ki ülkemizde tam bir muamma neyseki küçük yerde yaşayınca biraz daha kolaylık yaşıyoruz işte köylüden alıyoruz tabi onuda iyi tanımak lazım orada da oyuna gelebiliyor insan. Evet burada güven devreye giriyor ona sığınıyor insan.
      Buradaki insanlarda o güven olayı yüksek alacağın bir şeyi sorduğun Zaman artısını da eksisinde sana çok net şekilde anlatıyor biliyorki yaptığı bir yanlış yorumdan ceza yiyecek ve belki de işinden olacak .
      Anlatmaya başlayınca da duramıyorum işte.
      Çok selam ve sevgiler.

      Sil
  6. Yillardir ekmegi posete koyamayan bir ulke olarak, dergileri poset icinde satmak sadece bizim guzel ulkemizde var olan bir durum olsa gerek. Cok ironik degil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönül neler istiyor neler ah güzel ülkemde. Birgün olur umutları taze tutmakta fayda var be Sevgili Tülin.
      Selam ve sevgiler.

      Sil
  7. Ankara da ekmeği çok sevilen ,pek çok markete ekmek dağıtan bir fırından ekmek alırım zaman zaman. Yardımcı eleman biraz ileride vileda ile yer siliyordu.Çok kalabalıktı, beklediğimi görünce geldi, ne istediğimi sordu, ben de söyledim...eldiven takacak zannettim. Bir de baktım viledayı bıraktığı eliyle ekmek veriyor. Tepki gösterdim, sanki suçlu benmişim gibi suratını astı bana. ekmeği bıraktı , eldiven taktı, bana ekmek verdi...Ekmeği nereye mi bıraktı, diğer ekmeklerin yanına..ona da tepki gösterdim ama...öyle sık karşılaşıyorum ki bu tip durumlarla..toplumca bilinçlanmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eldiven takmaları da tek başına bir sorun bazı et satış yerlerinde parayıda o eldivenle alır , eti de o eldivenle verir. Dediğiniz gibi ikaz edilinceye suçlu bentmişim gibi bakar düşününce içler acısı bir durum. Sevgili Turta Kokulu ev biz yinede yılmayıp ikazımızı yapalım.
      Çok sevgi ve selam.

      Sil
  8. Ankara'da da kitap alıp kahve içebileceğin yerler açılmış. Örneğin D&R mağazası bir bölümünü bir kahve markasına ayırmış. Belli yerlere koltuklar atmışlar. Ancak şu poşet dışı dergiler çok güzelmiş. Ben de Ata'ya çocuk dergisi alırken mutlaka içerisine bakmak istiyorum. Bazıları yaşına uygun olmuyor. Çok saçma sapan üstelik sağlıksız bir sistem.

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel kahve kokusu ve kitap.
    Çocuk dergileri hakkındaki düşüncenizde çok haklısınız geçenlerde yine aynı yerde gördüm anne çocuk masalarına almışlar dergileri ayırıyorlar hangisi alınıp hangisi alınmayacak diye çok hoşuma gitmişti yan masa da oldukları için seçimleri dikkatimi çekmişti.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Gezgin. Ne güzel güzellik bulmuşsun. İnsan şükretmeyi bilince güzellikleri görebiliyor. Afiyet olsun ekmeklerin. Kahve satan kitap incelenebilinen yerleri ben de çok seviyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sıcacık yorum için çok teşekkür ederim Sevgili Çay Molası.
      Sevgiler.

      Sil
  11. İki güzel şeyin biri,bizde de vardır da,sözde dir.kağıt üzerine kim yazacak ki,ekmeklerin içinden gereksiz şeylerde çıkıyor,biliyorsun;onları yazarlarsada ayıp ollur herhalde diye düşünüyorlardır.
    Canım ne güzel gözlemler bunlar böyle,sen yine de ekmeğe dikkat et.
    Allahtan ben ekmek yemiyorum artık.
    Sevgilerimle canısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel birde ben becerebilsem, karnım doymuyor Merih'cim:)
      Azıcık azıcık deniyorum bakalım nereye kadar götürebileceğim.
      Benden de sevgi ve selam olsun.

      Sil
  12. Selam canımıniçi ben yine geride gelerek yayınlarını okuyorum benim kusuruma bakma ne olur:(
    Demek yine kızçene uçtun Allah birbirinizden ayırmasın.
    Avrupanın imkanlarını yakalamak bize çok uzak ordaki hizmeti sanırım hiçç yakalayamayacağız ....dergileri burda karıştırmak eskiden vardı ama artık ambalaj içinde elini süremiyorsun çok şükür ki net gibi sonsuz bir bilgi hazinesi var ben alacağım model dergisini okuyacağım kitap bilgisini öğrenip öyle alıyorum demokraside çareler tükenmez değilmi kuzum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamını yürekten aldım güzel arkadaşım benim.
      Doğru demokraside çare tükenmez ;)
      Çok sevgi ve selamlar.

      Sil
  13. Ekmek yemeyi bende çok severim bazen dozunu kaçırsamda ölçülü tüketmeye çalışırım senin resimlediklerinin çoğuda esmer undan yapılmış gibi geldi ama yinede bizim ekmeğin tadını bulamazsın değilmi ben ararım kendi ekmeğimizin lezzetini.

    YanıtlaSil
  14. ekmeksiz olmuyo de miiiii aç kalınıyooo :) siz nerde yaşıyosunuz yaa hangi ülke ve şehirdeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de yaşıyorum buraya Kanada'ya kızımı ziyaret için geliyorum .

      Sil