14 Eylül 2018 Cuma

Kanlı Tabya Harp Tarih Müzesi KARS..



Doğu sınırlarının korunması için Kars’ta yapılan 1828 - 1829 Osmanlı Rus Savaşında şehit edilen  bir tabur askerlerden dolayı tarihe “Kanlı Tabya” olarak geçen Tabya şimdilerde ise “Kafkas Cephesi Tarihi Müze” si olarak hizmet veriyor. 

Müzede, askerlerin revirde yatarken, ameliyat olurken,mutfakta yemek yaparken, olan durumları balmumu heykelleriyle canlandırılmış. O kadar düzgün yapılmış ki sanki çektikleri her acıyıyı ve hüzünü yüzlerinde hissediyorsun gezerken. :))

600
Şehit askerlerin sonsuzluğunu ifade eden ışıklı yol. Sarıkamış’ta eksi 40 derece soğukta donarak hayatını kaybeden  askerlerin giydikleri  çarıklar ve mum alevini yansıtan ışıkların  aynalara yansımasıyla sonsuzluk ifade edilmiş.
Duvarlarda ise rüzgar uğultuları ve zorlu geçen kış şartları altında “Kahraman Askerlerin” yürüyüşleri seslendirilmiş görsellerle beraber.
600



Mektuplar............:((((
Müze bahçesinde segilenen Beyaz Vagon, 1921 tarihinde Kars Antlaşması’nı imzalamak üzere Kars’a gelen Rus heyeti tarafından 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen vagon. 



 Duygu yoğunluğunun hat safhada olduğu bir müze gezisi görselleriyle veda edip. Bir soraki postta görüşmek ümidiyle..........

7 yorum:

  1. Ahhh! Kıymeti bilinmeyen vatan,ecdadı anlama zahmetine bile katlanamayan yeni nesil...Ruhunuz şad olsun kahramanlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Müzede ayrılırken anı defterine “üikemin gençlerinin bi an önce müzeyi gezmeli vatan nasıl korunmuş anlamalı”diye yazdım aslında gönülden bir dilek diledim.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Her gencin gezmesi gereken bir müze. Kars gitmeyi planladigim, ancak asiri popüler olmasiyla itici olan ve erteledigim bir yerdi. Tekrar listeme alinma zamani yaklasiyor. Tanitim icin cok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç yanıtladığım için afola:(
      Ben teşekkür ederim. Tanıtımın hoşunuza gitmesine çok sevindim.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Yine okudum mektupları, yine ağladım.
    Ah Vatan, güzel Vatan!

    YanıtlaSil
  4. Bir anlık karar ile ailecek Ankara'dan bir günlüğüne Doğu ekspresi treni ile geldik. Buram buram tarih kokan bir şehir, özellikle Kanlı Tabya gezimizde tüyleriniz diken diken oldu, ülkenin kıymetini bilmek adına, bugünlere kadar verilen bedeli anlama adına herkesi burayı görmeye davet ediyorum.

    YanıtlaSil