14 Aralık 2018 Cuma

Mühendislik Yüzüğü........

Dün Ankara’da geçen sene Çorlu’da yaşanan tren kazalarında hayatını kaybedenlere rahmet  acılı ailelerine sabır, yaralı  vatandaşlarımızada acil şifalar dliyorum. 

Bu hususta sözün bittiği yerdeyim :(

Bu yaşanan acıyı buraya taşımamın nedeni, kaza olduktan sonra yetkililerin çıkıp kazaya nelerin sebep olduğunu net açıklamıyor veya da açıklamak istemiyorlar diye düşünüyorum. 

Projelendirme hatası diye ara ara okuduğum yazılar ve açıklamalardan yola çıkarak Kanada’da bulunduğum sürede birçok insanların parmağında gördüğüm yüzük dikkatimi çok çekmişt. (Meraklı olmak böyle işte) Ben hep söz yüzüğü gibi düşünmüştüm. Birgün kalabalık bir genç grupla bir kafede denk gelip hepsinin serçe parmağında aynı yüzükleri görünce kızıma sordum bunların hepsi sözlümü :)

Kızımın onların söz yüzüğü değil hikayesi olan mühendis yüzükleri dedi.
Bugün o hikayeyi burada taşımamın nedeni Çorlu ve Ankarada olan elim tren kazaları.



İron ring (demir yüzük)



Kanada Üniversitelerinde mühendislik dalından mezun olan kişiler serçe parmaklarına paslanmaz çelikten bir yüzük takarlar. “İron ring” (demir yüzük). Bu yüzük Kanadalı mühendisler için mesleki  açıdan çok önem taşır. 
1907 yılında Kanada’daki Quebec Köprüsü yapımı aşamasında yıkılan köprü inşaatında çalışan 75 işçi yaşamını kaybetmiş. 


Hatalı projelendirme  yüzünden yıkıldığı düşünülen başarısız ve acı bir mühendislik öyküsünden yola çıkarak,  1922 yılında Kanada Mühendislik Enstitüsü’nün toplanarak  bir karar alılar. Yeni mezun olan genç mühendislere mesleki açıdan etik bir antlaşma gibi düşünülerek özel bir seremoni eşliğinde bu yüzükleri serçe parmaklarına takarlar. Takarlar ki, göreve başladıklarında yapacakları her projelendirmede imza atmaya hazırlanan elin serçe  parmağındaki demir yüzüğün kalemden önce masaya değip çıkardığı tınlama sesiyle mesuliyetlerini ve yükümlülüklerini bir kez daha düşünülsün.

Bugünlükte bu kadar. Böyle elim kazaların bir daha yaşanmaması dileğiyle hoşçakalın. 


16 yorum:

  1. m0hendislik, bilimsel branşlardaki bilgi birikimini kullanarak, konu üzerinde yorumlar yaparak sonuca ulaşır. Ama, sinyalizasyon sistemine olmasa da olur, diyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. lokomatifteki kişilerin cep telefonunla haberleşerek aynı rayı kullanma yöntemine ne diyeceğiz. belli ki o an konuşmayı unutmuşlar ve aynı rayı kullanmışlar. O nedenle biz bu kazaya cinayet diyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Maalesef :(

      Sil
  2. Her meslekte sorumluluk bilinci olması lazım.Bizde unutulmuş gibi bir şey bu durum. hayatını kaybedenlere Allahtan ramhet diliyorum.Çok üzücü bir olay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşanan kazalarda sorumluluk hatalarının olması, ve can kayıbına sebebiyet vermesinin acısı dahada ağır oluyor.

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir uygulamaymış. Bizde de olsa keşke. Sembolik şeyler insanlara sorrumluluklarını hatırlatır. Her zaman hatırlamak gerek.

    YanıtlaSil
  4. Yüzüğe yüklenen anlam gerçekten güzelmiş. umarım yüzüğün çıkardığı sesi vicdanında da hisseden mühendisler yetişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En önemlisi de insanın vicdanının sesine kulak vermesi.

      Sil
  5. Öylesi kötü haberlerle içimizin kavrulmadığı bir yıl olsun inşallah.
    Güzel haberlernizi okuyalım buradan :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Yüklenen anlam çok güzel. Bir gün bizim ülkemizde de bilime dayalı mühendislik olanağı yaratılırsa, biz mühendislerin de hikayeleri olacaktır.

    YanıtlaSil
  7. Neden olmasın, yürekten isterim.

    YanıtlaSil
  8. Demir yüzük" Ahhhh..Benim gittikçe demir ağlarla örülen yurdumun her köşesinin yeşil alanlarını talan edip dev binaları futursuzca göklere diken mühendisleri Allah sizi affetmeyecek....

    Ne değerli ve anlamlı bir duruş "Yüzük" sembolü.

    Güzel kovam öpüyorum seni,boş bırakma fazla buraları,ben de boşladım ama geri dönme vaktidir,artık baksana birbirimize ne kadar ihtiyacımız var...
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Merih’cim güzel arkadaşım çok haklısın öyle üzülüyorum ki işi tembelliğe vurduğuma tam hız diyorum bi şeyler çıkıyor daha doğrusu hazırladığım postu bi kaç kere yayın hatasından silindi anlıyacağın beceremedim o da benim moralimi bozdu. İşte böyle canım. Uğramana çok sevindim. Yürekten kucaklıyor ve de öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. benim de var o yüzükten biz yapmıştık ,ama anımsatmak için şu devirdeki meslektaşlarıma daha fazlası lazım

    YanıtlaSil
  11. Hoşgeldiniz.
    Sevgili uzmanamator, önemli olan o sesi vicdanda hissetmek ve hakkıyla taşımak.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil