10 Kasım 2017 Cuma

Trabzon Hurması............

Trabzon hurması,  gerek rengiyle gerekse tadıyla sonbaharın muhteşem bir meyvesidir.

Halk arasında Trabzon hurması, Cennet meyvesi, Cennet hurması diye adlandırılan bu meyvenin faydaları saymakla bitmez. En önemlisi  bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, sindirim sistemi hastalıklarına çok iyi geldiği bilinmektedir.

Trabzon hurması, tam  olgunlaşmaya başlanmadan yenmesi ağızda çok hoş olmayan buruk bir tat bırakır. Olgunlaşınca da çok tatlı olduğundan fazla tüketilemeden çabuk yumuşayıp bozulan bir meyve.

Bugüne kadar bir çok meyve kuruttum fakat, hurma kurutmak hiç aklıma gelmemişti. Bir sohbet sırasında Trabzon hurmasının kurutulduğunu öğreninceye kadar.

Neyse lafı fazla uzatmadan kurutma yaparken nelere dikkat etmek gerekir ve kurtmaya hazırlama aşamasını anlatayım.

Trabzon hurmasının tam olmamışını yani sert olanını almalı. Sap kısmı olanı tercih edin. O saplara ip bağlanıp asılacak. Asılacak yer mutlaka ıslanmıyacak, rüzgar alan havadar bir yer olması iyi kuruması açısından çok önem arz eder.

Hazırlama aşaması ise,  istediğiniz kadar hurmaların kabuklarını ince bir şekilde soyun. Bakteri ve sinek yapmaması için kaynamakta olan suyun içine daldırın. Bir iki saniye tutup çıkardıktan sonra  çok bekletmeden saplarından iplere bağlayıp asın. 

Kuruması yerine göre biraz uzun sürebilir. Kuru hurmalar uzun süre beklediğinde dış kısmında beyazlamalar olacaktır. Bu beyazlıklar küf değil, şekerinin dışa çıkması sonucu olan bir durumdur.

Yapmak isteyenlere kolaylıklar diliyorum.



Komşu bahçesinden geldi. Olmuşunu ayırıp diğerlerini kuruttum.



Çok olmuşunun kabuklarını soyup üstüne ceviz ve tarçın ilave edip süper bir tatlı yapıyorsunuz:))
Denemenizi tavsiye ederim süper güzel oluyor.

12 yorum:

  1. Rahmetli kayınvalidem çok severdi, pazarlarda aramışlığımız çoktur. Geçen gördüm markette, tam da kıvamındaydı, iki tane alıp ruhuna gitsin diyerek yedim :)

    Ne kadar zamanda kuruyacak çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığım araştırmaya göre bir iki ayı bulur diyorlar. Benimkileri asalı 25 gün oldu sanki daha kısada kuruyacak gibi duruyor.

      Sil
  2. Bu meyveyi çok seviyorum, hele olmuşu çok lezzetli. Kurusunu yemiştim Rize'den gelmişti ve ufaktı hurmaya yakın bir görüntüsü vardı. Ama sizin tarif çok iyi oldu kendim yapabilirim. Balkonda ipe asılı hurmaların çerçeve olduğu fotoğraf, ortasında deniz ve bulut fonuyla çok güzel olmuş. Ağız tadıyla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu meyveyi önceleri hiç yemezdim daha doğrusuhiç dikkatimi çekmemiş pazar tezgahlarında ta ki bir yıl önce komşum bahçesinden getirinceye kadar. Çok fazla tatlı bir meyve olduğu için de fazla yiyemiyordum ama kurutma işi çok işe yaradı.sizinde işinize yaramasına sevindim. Evet o gün hava çok güzeldi hurmalara eşlik etti deniz ve bulutlar.
      Çok sevgiler.

      Sil
  3. Çok severim, kurutulduğunu da biliyorum ama hiç tatmadım.
    Çok güzel görünüyorlar fotoğraflarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman kurusunu da çok seversin gibime geliyor Sevgili Tülin.

      Sil
  4. Çok güzel görünüyorlar. Afiyet olsun size.Bütün olarak kurutulduğunu hiç duymamıştım. Yıllar önce Rizeli bir teyzemde görmüştüm ince ince dilimleyip kalorifer peteği üzerine bırakmıştı. Ben de denedim. oldu da. ama petek üzerinde olunca sağlıksız geldi bir daha da yapmadım. Karadeniz'de böyle kuruması zor. Ben de fırında deneyeyim bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Karadeniz'de kolay kolay kurumaz. Fırında iyi fikir şimdiden kolay gelsin.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Türkancım ben bütün kurutulduğunu hiç duymadım , bende son yorumu olan arkadaşımız gibi dilimler bir tülbent arasına koyar petekte öyle kuruturum ama peteklerin üzeri dar olduğu için çok dizemiyorsun yinede çok sevdiğimiz için 3_4 seneye yakındır yaparım tazesinide kızımla kaşıkla helva gibi yeriz:)) sizede afiyet şifa olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün kuruyunca kuru inçir gibi oluyor. Sizin oralar rutubetli biraz zor kurur gibime geliyor. Arkadaş fırın diyor bi de öyle denesen:)
      Sen becerekli hatusun bi şekilde halledersin.Çok öpüyorum.

      Sil
  6. En sevdiğim meyvelerden biridir. Bu aralar sık sık tüketmeye çalışıyorum. Özellikle de sizinki gibi cevizli olarak... Kurutulduğunu bilmiyordum. Bol bulunan yöreler için iyi fikirmiş. Afiyetle tüketmeniz dileğiyle, sevgiler...

    YanıtlaSil