4 Ağustos 2016 Perşembe

Dikili bir ağacım yok diyorsanız............

Bahçeye ektiğimiz biber, domates, salata, fasülye gibi boyuna uzayan sebzelere dayanak olsun diye dibine yakın yerlere budanmış veya kırılmış ağaç dallarını toprağa sokar, pamuklu bir bez veya iple sebzeyi bağlarız aynı zamanda rüzgarlı havalarda sebze dallarının kırılmasınıda önlemiş oluruz. Bahçe işiyle uğraşan herkez bunu bilir.

Burada asıl anlatmak istediğim bu değildi belki birinin işine yarar diye yazdım. Gelelim asıl konuya.

Sebzeye dayanak olsun diye yanına diktiğimiz ağaç dalı yapraklanmaya başladı yani kök verdi. Görünce çok şaşırdım bir ağaç köklendirmek için çok uğraşırsın, köklenmiş getirirsin yinede tutturamaz kurutursun bunu zaman zaman çok yaşadık.

Köklenen dal meğerse iğde ağacının dalıymış. Bizim bahçede yok ama sokaklarımızda var. Biz bu dalları, yürüyüş esnasında komşunun biri arabasını çizmesin diye budamış atacakken aldık sebzeye dayanak yapmak için.

İğde severmisiniz bilemem ama çiçeklerini kokusu muhtşem ağacın gölgesi muhteşem meyvesi daha da muhteşem.

Benim bahçede yer yok ama ben bu köklenmiş dalları biraz büyüdükten sonra sokaklarda müsait alanlara taşıyacağım.

Siz de etrafınızda boş alanlara dikmek isterseniz bir iğde ağacından bir kaç dal alıp isterseniz müsait bir yerde köklendirin sonra asıl yerine ekin derim. ilkbaharda çiçeklerinin kokusuna mest olacaksınız buna emin olun.

 

 

30 yorum:

  1. Hep söylerler, bazılarının elinden her şey tutar, filiz verir.
    Bazen de dikilen, sulanan bitki hemen solar.
    Ne güzel bir iş başarmışsınız. Elinize sağlık. "İğde kokulu sokaklar" düşünmesi bile güzel...
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim rahmetli babam öyleydi komşular ona çiçeklerini ektirirlerdi ektiği herşey çoşardı. Küçücük bahçeler balkonlarda her şey yetiştirirdi bak şimdi aklıma neler geldi neler.......
      Çok sevgiler.

      Sil
  2. Ekmek, dikmek... Çokça elimden çıkmış ve çoook uzun senelerce de elimden çıkmasını istediğin birkaç şeyden biri :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir uğraş değilmi? Ellerinize emeğinize sağlık.

      Sil
  3. Ağaç dalının yaprak verdiğini görünce çok sevinmiş olmalısınız. Bazen ne kadar çok uğraşsak da başaramayız, nasip. Ama sizin elinizin de bereketli olduğunu sanıyorum. Bahçenizde tutabilseniz keşke ama iğde çok serpiliyor ya yola yakın ya da geniş alan lazım. Kokusu zaten mahalleyi dolaşır. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de ne çok sevindim anlatamam. Bahçe dolu tek ağaç alacak yer yok maalisef. Sokaklardaki koku yetiyor dediğiniz gibi.
      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Çok sevgiler.

      Sil
  4. Devrim de iğde dallarını toprağa saplayarak yeşertiyor. Bir kısmını sonbaharda tarlaya dkeceğiz bakalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarlada ne güzel özgürce büyürler etraf mis gibi kokar. Şimdiden kolay gelsin.
      Sevgiler.

      Sil
  5. Sokaktan topladığım dalları suya koymayı seviyorum. Yapraklanıp yeşilleniyorlar ama hiç köklenmediler ne yazık ki. Balkonumda sihirli saksıya attığım çekirdekler büyüyor neyse ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaç türü bitkiler su da değil toprakta köklenir diye biliyorum., sevgili Handan.
      Sevgiler.

      Sil
  6. çok severim iğdeyi ve uzun zamandır yemedim diyebilirim benim bahçemde de İnnap var görüntü olarak çok benzeşiyorlar o da yıllar sonra 2. kez sürgün verdi ilkini Kaynıma verdik bahçesine dikti bakalım bunun şanslısı kim olacak:)
    ilk yaprak nasıl güzel bir mutluluktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hünnap bizde de var o da iğdenin meyvesiyle benzesişirler dediğiniz gibi onun da faydaları çok geçen yıl hem ağacını hem meyvesini yazıp yayınlamıştım. Bizim bahçede de her sene galiba düşen tohumu var onu henüz yakalıyamadım kendiliğinden oluyor biz de komşulara bir şehirden bir şehire gönderiyoruz ( Zonguldak Çurlu ) .
      Gittiği yerlerde bol verimi olsun sağlıkla tüketilsin diyelim.
      Çok sevgiler .

      Sil
    2. ağaçlar net diye bir sayfaya yazan bir beyin yazısını okumuştum. Hünnabın çekirdeğini ezmeden (kayısı çekirdeği gibi) kırıp içindeki özü çıkarıp onu ekerek denemiş 10 adet filan diktim 5 tanesi filizlendi yazmış denemek lazım aslın da.
      bu yıl yiyemeyeceği galiba aşırı sıcaklardan çekirdek gibi kızardı ve kurudu bir kısmı bakalım arkası nasıl olacak.

      Sil
    3. Kuruyan bir kayısı ağacımızın çekirdeklerini ne yaptıksak filizlendiremedi eşim. Yazdığınız yöntemedi denedi mümkün olmadı. Ama hünnap kendiliğinden oluşuyor. Demekki sadece bizim istememizle ılmuyor onunda bizi istemesi gerekiyor diye düşünüyorum.

      Sil
  7. Ne güzel tutmuş, can bulmuş sayende ....Kuruyup gidecekti sen olmasan..Hiç iğde ağacı görmediğimi farkettim..Yada gördüm farkında değilim :)) Çiçekli pozlarını da beklerim şimdi ben :)) Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  8. Güliz'cim kesin görmüşsündür de farkında değilsindir. Nisan Haziran aylarında etrafa bakın çiçeklerinin kokusuna mest olacaksın hem beni de anımsamış olursun :) iğde kokulu günler diliyor ve çok öpüyorum kuzuları.

    YanıtlaSil
  9. Doğaya ait böylesi fotoğraflara bakınca içim açılıyor. Bazen diyorum bir yol olsa, şu bilgisayarın ekranından elimi uzatıp dokunu versem bu güzelliklere. İyiki fark etmişsiniz o dalları,iyiki almışsınız. Bazen önemsiz, sıradan görünen şeyler ne güzelliklere yol olur. Maşallah diyorum bu bebek iğde ağaçlarına. Ellerinize, yüreğinize sağlık sevgili Gezgin.

    Kucak dolusu sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olurdu değilmi? Bellimi olur bi gün o daolabilir teknoloji bu olmaz denilen o kadar çok şey oluyorki........
      Tüm dünya insanlarının yararına ne varsa tüm güzelliklere yol olsun diyelim. Güzel yorumun, güzel bakışın, güzel yüreğin için teşekkürler.
      Çok sevgiler olsun.

      Sil
  10. iğde çiçeğinin kokusu mis gibidir iyi ki getirip dikmişsin sebzelernizde çiçeklenmiş sağlık ve huzur içinde yemek kısmet olsun sizlere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Mis gibi iğde kokulu sevgiler olsun size.

      Sil
  11. OOOOh harika bir şey olmuş arkadaşım,
    Ben de balkonumda saksı içindeki bitkilerime destek yaparken,topladığım bu çubuklardan yararlanırım,düşündüm ,yaramazlar dedim sizinle uğraşıyorum bu cubuklar bir kök verse de utansanız... Bak olmuş işte yaşasın çok mutlu oldum,
    Söyleyeyim benim bitkilere de utansınlar azıcık.

    Böyle bir şey demek ki yaşam,sen dile içten,nerede olursa olsun,bir şekilde gerçekleşir ve onun mutluluğu sana bir şekilde ulaşır.

    Arkadaşım İğde ağacı ve hanımeli benim özellerimdir,hatta onlarla ilgili bloğumda paylaşımım var oku lütfen heyacanımı anlarsın...

    Öpüyorum seni en kokulusundan...Kıskançlıktan çatlamadan..ben..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili arkadaşım önce sıcacık yorumun için çokkkkk teşekkür ederim. Bi söz vardır "ummadığın bir taş ya kafa yarar ya da kaş" bu dal bemnim kafamı yardı diyeyim. Biz ilgimizi, sevgimizi ektiğimiz sebzeye vermişken bu dal parçası ben buradayım benide görün dedi. :)
      Benden de size iğde hanımeli kokulu öpücükler gelsin.

      Sil
  12. Ne hoş bir süpriz olmuş;)) iğde kokusu da çok güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle oldu Sevgili Billur.
      Çok sevgiler bebişi öpüyorum.

      Sil
  13. Ayy ne mutlu sana Türkan'ım keşke yakınımda olsaydın buralarda hiçç olmayan bir meyvenin fidesini senden alıp büyütürdüm.Üstelik meyvesine de bayılırım rahmetli annemin en sevdiğidir bende ondan alıştım meyhoş tadı çok hoşuma gider ....unutuyordum bak :) demek elinin uğuru harika burda öyle derler, hani her diktiği olur anlamında...sevgilerimi selamlarımı en sıcağından buraya bırakıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Aysel sıcağı sıcağına sevgi selamını aldım çoook teşekür ederim sımsıcak yorum için. Kardeşlerim mayıs ayında buradaydılar giderken bahçede kendiliğinden olan hünnap fidesini götürüp ektiler ve yerini sevmiş bakalım kışı nasıl geçirecek ona göre sanada ekeriz bakarsın iğde de olur. :)
    Çok öpüldünüz.

    YanıtlaSil
  15. Elinizden tutmuş sanırım,
    iğdeyi çok severim birde ben ıhlamur yaprağı gibi kuruturum sonra kaynatır içerim , çok iyi geliyor hazımsızlığa falan... sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir bilgi teşekkür ederim.
      Çok sevgiler.

      Sil
  16. ne güzel birşey yapmışsınız..tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz. Yorumunuzla beni mutlu ettiniz teşekkür ederim.
      Sevgiler.

      Sil