31 Ocak 2016 Pazar

Sen yeterki okumak iste..........

 

 

Bu karaleri geçen hafta semt pazarında çektim.

Hava buzzzz gibi etrafta kar, tepede güneş!

Bugün semtimizin pazarı, pencereden hava kontrolü yapıyorum buzzz canım dışarı çıkmak istemiyor ama mutfakta dolaplara bakınca da gitmem gerekiyor.

Pazarda üstü acık teneke kutularda ateşler yakılmış ( ben onlara açık hava sobaları diyorum) satıcılar birer birer ellerini ısıtıp tezgah başlarına dönüyorlar. Sebzelerin çoğuda don yamiş , çok soğuk diyorum tezgah sahibine; şimdi iyi güneş ısıtıyor sabah daha çok soğuktu diyor.

Yan tezgahta bir satıcı hanım dikkatimi çekiyor elinde eski bir gazete parçasını dikkatlice okumaya çalışıyor, arada bir parmaksız eldivenin uçlarındaki parmaklarını nefesiyle ısıtarak.

Onu öyle görmek beni hem hüzünlendirdi hem de sevindirdi çünkü; bi an kendimi düşündüm benimde çok yaptığım şeydir şartlar, yer, zaman fark etmiyor eski bir gazete veya dergi yaprağıda olsa okumamışsam ona odaklanır okumaya çalışırım.

Her neyse alışverişi yarıda bırakıp hemen eve gidip ipadı alıp gazete okuyan hanımın yanına geri geldim.

Buz gibi bir havada ve işinin arasında gazete okumasından çok etkilendiğimi belirtip iki kare fotoğrafını çekip sayfama koymak istediğimi söyledim. Memnuniyetle kabul ettiğini belirtti.

Müşterilerden fırsat buldukca ara ara sohbet etmeye çalıştık. Kitap, dergi, gazete ne bulursa okuduğunu, okumayı çok sevdiğini, ilk okuldan sonra çok okumak isteyipde okutulmadığını, ama kendisi iki çocuğundan birinin üniversitede diğerinin lisede okuttuğunu üstüne basa basa gururla anlattı.

Dedim ya hava buz gibi, ara ara müşteriler gelip gidiyor bunlara rağmen, kısaca hayat hikayesini sıcak ve samimi bir anlatımla daha da önemlisi bana güvenip paylaşması "yaz güneşi " gibi içimi ısıttı.

Fazla vaktini almadan, mümkün oldukça görüşmelerde gazete dergi ve kitapla misafiri olacağımı, bana zaman ve paylaşımları için teşekkür edip ayrıldım.

Bizim sohbetimizi gören diyer tezgah sahipleri bizide çek bizim sorunlarımızıda söyle demeye başlayınca çok utandım acaba yanlışmı yaptım dedim kısaca durumu izah edip mahçup bir şekilde oradan ayrıldım.

Okumak isteyipte okutulamayan adı Ayşe, Fatma, Hatice, Türkan ..................olmuş fark etmez okumaya gönül vermiş herkese yürekten selam olsun.

 

 

35 yorum:

  1. Ne güzel başlık.Sen yeterki okumak iste.Bir tanıdığımmın ailesi kızlarını kız meslek lisesine göndermek istiyor bir yıl gidiyor galiba o şimdi ünlü bir ressam.Kızlarımız oğullarımız hiç farketmez yeter ki okusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel değilmi? Yaşamın bir kıyısına yine okumayı sıkıştırıp yaşamlarını devam ettirmeleri.
      Onlarda bu ülkenin "PARILDAYAN ÇİÇEKLERİ " diyelimmi?

      Sil
  2. Çok güzel bir konu ve başlık. Okumak istedikten sonra engel olabilecek hiçbirşey yok bence de....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Saadet Hanım.
      Sevgiler.

      Sil
  3. Ah ne çok kişinin içinde ukde kalmıştır okumak.Ne çok duyarız beni okutsalardı diyen hayıflanma cümlelerini...Kız çocukları okutulmaz diyen zihniyetler yok olsun,kütüphaneler çoğalsın,alınan hediyeler kitap olsun,Sevgilerr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahmetli anacığım gazeteyi eline alır hep iç geçirerek ah bi okuyup yazmam olsaydı derdi. İçim cız etti:((
      Bendende çok sevgiler.

      Sil
  4. Gezginim..İnsanın içinde olsun dedikleri bu olsa gerek..Ama tek içinde olmakla da olmuyor anlaşılan..Hele bizim Türkiyemizde hiç olmuyor maalesef.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Güliz'ciğim, ama bu anneler çocuklarının arkasında durup kendilerine yapılanı yapmıyacaklar umut verici yönü bu.
      Çok sevgiler.

      Sil
  5. İnsanlar keşke gönüllerindeki şeyleri yapabilse. Hayat şartları kimi zaman çok farklı yerlere götürüyor.:(

    YanıtlaSil
  6. Annemin büyük teyzesi günah diye okul gönderilmemiş binlerce kızdan biri. Kendi kendine okumayı öğrendiğini gururla anlatır bana. Yaşına aldırış etmeden yanlış yazdığı cümleleri gösterip, doğrusunu sorar. Azim böyle bir şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Binlerce kızdan biri de benim annem idi çok istedi sonradan öğrenmeyi ama........olmadı olamadı:(
      Sevgiler.

      Sil
  7. Kız kısmı okuyup ne olacak :(((
    Okutulabilseydi bu güzel yürek gibiler bugün ülkecek bu acıları yaşamıyor olabilirdik.
    Sıcacık bu kareyi bizlerle paylaştığın için teşekkürler canım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu karelere sıcacık yüreğinizle ses vermeniz de çok güzel.
      Selam sevgiler.

      Sil
  8. Ya ne kadar güzel bir şey yapmşsınız , böyle kadınları ayrı bir seviyorum gurur duyuyorum ... Bir daha gidersen biz den de selamlarımızı ilet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, güzel yorumunla ses verdiğin için ben de teşekkür ederim. Söz selamınızı memnuniyetle ileteceğim.
      Her daim beklerim, sevgiler.

      Sil
  9. Buz gibi havada sıcacık bir sohbet, ne bulursa okumayı seven insanların olması ne güzel. Köyde çalışırken bazı kız öğrencilerimizin velilerini ikna etmek için çok gidip gelmiştik evlerine, hepsini de ikna etmiştik.. Ahhh o zihniyeti yok mu!!! Yıkılması ne güç ön yargıların... Kızların okutulması söz konusu olduğunda her iki dedemi de rahmetle anarım, o yokluk döneminde, o kadar duydukları lafa söze rağmen kızlarını okutmuşlar. Bu yüzden kendimi de şanslı görüyorum, annem okumasaydı belki benim de bir mesleğim olmayacaktı. Ahh ne çok konuştum;)
    Okumayı seven güzel insanlara sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Buz gibi havada sıcacık bir sohbet, ne bulursa okumayı seven insanların olması ne güzel. Köyde çalışırken bazı kız öğrencilerimizin velilerini ikna etmek için çok gidip gelmiştik evlerine, hepsini de ikna etmiştik.. Ahhh o zihniyeti yok mu!!! Yıkılması ne güç ön yargıların... Kızların okutulması söz konusu olduğunda her iki dedemi de rahmetle anarım, o yokluk döneminde, o kadar duydukları lafa söze rağmen kızlarını okutmuşlar. Bu yüzden kendimi de şanslı görüyorum, annem okumasaydı belki benim de bir mesleğim olmayacaktı. Ahh ne çok konuştum;)
    Okumayı seven güzel insanlara sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim de öğretmen çok zaman onun üzüntülerine şait olmuştum velileri ikna etmesi o kadar zorduki 70' li yıllarda. Onun için seni çok iyi anlıyorum sevgili Billur, sen hep konuş ben memnuniyetle seni dinlerim:) sevgiler olsun buyola gönül verenlere.

      Sil
    2. 70'li yıllardan bu yana pek bir şeyin değişmemiş olması ne acı:( Hala bu sorunu çözememiş bir sistemimiz var, yazık...

      Sil
  11. okumanın yaşı yok ama okuyunca doğruyu anlamak okunulanı kendine göre yontmamak daha önemli olduğunu düşünüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir düşünce teşekkür ederim.
      Bebden de sevgiler.

      Sil
  12. Ne güzel ne mutlu bu hanıma bir de şu varki nr zaman temizliğe başlasam dergi , gazete fazlalıkları atacağım sözde oturup okurum iş varken bir tatlı oluyor ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende öyle takılırım çok da zevkli okunuyor:))
      Sevgiler.

      Sil
  13. Ne kadar güzel bir şeye rastlamışsınız. O bayana ne mutlu ki azimle okuyor. Benden geçti artık diye düşünmüyor. Keşke kız erkek ayrımı yapılmadan herkes okutulsa... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumak isteyipte okutulamıyanlar fırsatını bulunca daha azimle bu işin üstüne gidiyorlar. Çocuklarıyla beraber ünüversite okuyanlar.
      Sevgiler.

      Sil
  14. Benim annem ortaokul mezunu. Ben yüksek lisans bitirdim. Ama hâlâ onun bildiklerine yetişemedim. Herşeyi okur, hiç bir şeyi gözden kaçırmaz.Keşke herkes okusa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, bende her zaman her şeyi okumaktan yanayım. Annenize selam sevgiler olsun.

      Sil
  15. Aynı olayı benim amcamın torununda yaşadım çok zeki 5 kardeşi olan bir kız çocuğuydu ilkokuldan sonra eğitimini tamamlayamayınca yerde yırtık çamurlanmış bir gazete parçası bile görse gözatmadan geçmezdi evlilik yaşına yeni girmişken evlendi 2çocuğu oldu eşinden yüzü gülmedi şimdi ikinci evliliğini yaptı çok mutlu allah huzurunu geç verdi ama keşke eğitim alacak imkanıda olsaydı :( kızlarımız ziyan olmasın kendi ayakları üzerinde durabilsinler resimdeki hanımıda kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Aysel, gelen yorumlardan anlıyorum ki etrafımızda ne kadar çok okmak isteyipde okutulamıyan, ama buna rağmen erde olsa geç de olsa isteğini kayıp etmeyip mücadele edenlerinlerin olması.:(
      Kendileri başaramazsa bile çocuklarıyla daha bir azimle arzularını gerçekleştirip mutlu olmaları çok sevindirici.
      Anlattığınız hanımın mücadelesini düşününce insanın yüreği sızlıyor, sonunun mutlu bitmesi sevindirici .:) huzuru hiç bozulmasın der yürekten selam ve sevgiler olsun.

      Sil
  16. özellikle kız çocuklarına engel oluyorlar ya deli oluyorum, bir anne baba evladım kimsenin kölesi olmasın , biz göçüp gitsek de gözümüz arkada kalmasın demesi gerekmez mi! eski insanları hiç hiç anlayamıyorum bu konuda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski insanlar bilhassa kırsal kesimde oturanlar dünyadan bi haber yaşıyorlardı diyelim, olanakları kısıtlı diyelim ya bu asırda hala düşünceleri değişmemiş o kadar çok varki:(
      Sevgiler.

      Sil
  17. Merhaba,

    İç ısıtan bir paylaşım olmuş. Özellikle şu kısım dikkatimi çekti: "...üstüne basa basa gururla anlattı." Ne mutlu ona ve çocuklarına.

    Renkli günler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, ne güzel bir cümleyi yakalayıp yorumunuzu yapmışsınız teşekkür ederim.
      Sayfama hoş geldiniz.
      Size de güzel günler olsun .

      Sil
    2. Hoş buldum :) Mutlu pazarlar.

      Sil