14 Eylül 2015 Pazartesi

Komşular...........

Çocukluğumu sevgi dolu bir ortamda geçirdim; dedelerimiz, ninelerimiz, teyzelerimiz, halalarımız, amcalarımız, dayılarımız, kardeşlerimiz, kuzenlerimiz, yengelerimiz ve de KOMŞULARIMIZ' vardı.

Komşularımız da ailemiz gibiydiler (komşu anneler, komşu teyzeler) evde eksik olan bir şey oldu mu koş komşuya, hastamısın komşuyu çağır kısacası sevincin de, üzüntünün de ilk paylaşıldığı evlerdi komşu evleri.

Komşunun evinde olan yasa diğer komşular ortak olur günlerce evde radyo açılmaz müzik dinlenmez idi. Biz çocuklar bile bunu anlar oyunlarımızı sessizce oynardık.

Ev de pişen yemek kokusu yakın komşuya gitmiştir diye hemen bir tabakla paylaşılırdı." Komşuda pişer bizede düşer" ( Sözünü çok beniser uygulamaya çalışırım )

Ekonomik olarak çok zengin bir mahallede oturmuyorduk ama çok renkli kültürleri barındıran sevgi, huzur, güven veren paylaşımları çok olan yürekleri zengin komşularımız vardı.

Ha ara ara komşular arasında huzusuzluk olmuyor muydu tabiki oluyordu, büyükler kendi aralarında kısa sürede hallediyorlardı. Biz çocuklar hiç bu işe karıştırılmazdık - karışamazdık da çünkü ; annem ben ve kardeşlerime sakın ha! Ben dargın olsamda siz asla sevginizde saygınızda kusur etmeyin komşuya derdi.

Bugün bunu yazmamın nedeni ülke olarak çok zor ve acı dolu günler geçirmekteyiz, hemen hemen her gün birkaç eve ateş düşüyor gencecik fidanlar yok oluyor. Gelin komşular birbirimizin elini herzamankinden daha sıkı tutup koruyup kollayalım ki daha çok yüreklere acı düşmesin, çocuklar öksüz kalmasın korkuyla büyümesin, küçucük yüreklerde kin değil sevgi yerini alsın.

İki komşumun birbirinden habersiz aynı gün içinde gönderdikleri.
Sıkca yaşanan bir durum ama şu sıkıntılı günlerde daha bi iyi geldi
bana bu yazıyı yazıp sizlerle paylaşmama da vesile oldu.

24 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı bu.
    Okuyunca aklıma geliverdi.
    Çocuklar oyun oynarken olur ya, bir kavga çıksa. Anneler kendi çocuklarını haklı haksız bakmadan, hatta nedenleri dinlemeden kolundan tuttuğu gibi eve çeker. Bir güzel haşlardı.
    Velhasılı bizden istenen uyumdu, geçimdi.
    Bunun ne denli önemli olduğunu geldiğimiz bu noktada anlamamak mümkün değil.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çocukların kavgasını önemsemezdi büyükler "çocutur kavga eder iki dakika sonra barışır oyuna devam eder" derlerdi. Dediğiniz gibi herkes kendi çocuğunu içeri alır bir güzel haşlardı.
      Sevgiler.

      Sil
  2. Herkes kendi halinde. Ben aynı yerde 14 yıldır oturuyorum. Her yeni gelen komşuma aynı sevgi , muhabbetle yaklaşıyorum. Nesil çok değişti. Bu sizin anlattıklarınız geçmişten bir sayfa olarak kaldı. Yeni gelen komşularımdan aynı muhabbeti bulamadım.İnşallah bu kara günler eski günleri daha çok hatırlayıp yaşamamıza vesile olur. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şebnem hanım ne güzel siz içinizdeki sevgiyi paylaşıyorsunuz bunu anlıyan muhakkak çıkacaktır belkide vardır bir türlü dışa yansıtamıyor. Bunun için biz anneler çocuklarımıza küçükken bu duyguyu aşılıyalım, aşılıyalımki ileriki zamanlarda tek kalıp bireysel yaşamayıp paylaşımcı olsunlar.
      Uğramınıza sevindim. Bendende sevgiler.

      Sil
  3. Ne güzel yazmışsın gezginim..Eskilerle yenilerin arasındaki ne acaba biz o eski komşuların bibirleri için canına verebilecek olan komşuların çocukları değil miyiz..O şimdi komşuluğu önemsemeyen.. İnsanları ırkına dinine , mezhebine göre ayrıştıran kişileri onlar yetiştirmedi mi. Neyi öğretmediler acaba ...Acaba nerede yanlış yaptık :( düşünüyorum düşünüyorum hep düşünüyorum ......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredemi yanlış yaptık? Birincisi gereksiz hırslarımız ve maddiyata çok yönelmemiz birçok insani değerlerimizi yok etti. İkincisi sevgiden yoksun, paylaşımdan uzak yaşamamız. Diğerlerini yazmıyayım ....
      Çok öptüm.
      Yanıtım geç oldu biraz :(

      Sil
  4. Ne mutlu size. 14 yıldır aynı apartmandayım . Çalıştığım için kimseyle ayak üstü sohbetler dışında komşluğum yok. Tabi hepsinin yaşça büyük olması da buna sebep sanırım. Ben de büyüdüğüm sokakları , eski komşulukları çok özledim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok umutluyum o eski komşuluklar geri gelecek diye. Sevgiler

      Sil
  5. Biz de hala mahalle dediğimiz ortamdayız:) eskisi kadar birliktelikler da olmasa herkesin birbirine gülümsediği bir yer,evlatlar büyüyüp torunlar gelince elde olmadan herkes kendi yaşam koşuşturmasına döndü. ama acı da ve sevinç de hala bir araya gelinebiliyor bu da harika.İkramlar gelir tabaklar asla boş yollanmaz:)
    Sandalyene bayıldım.
    Karşı komşum olan gençler balkonları için renkli renkli yaptırmışlar bana da kırmızı beyaz iki tane armağan ettiler bayılırım bu ahşap sandalyelere. ben de de belki 30 senelik bir tane var makineye otururken kullanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eskisi kadar birliktelikler olmassada hemen kapısını çalabileceğin komşuların olması bile çok güzel. Yaşamlar çok değişti veya değişmek zorunda kaldı insanlar gerek iş gerek eş durumdan dolayı herkes bitaraflara dağıldı büyüklerde onların arkalarında koşuşturup duruyor helede işin içine torun girince işin rengi daha bi değişiyor değilmi? :))
      Çok sevgiler.

      Sil
  6. Komşularınızın hediyelerinden ben bile pozitif enerji aldım. Evet ülkenin çok zor günler,inde böyle ufak mutluluklar çok iyi geliyor. Bu arada her şeyiniz çok zevkli. Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfama hoş geldiniz güzel yorumunuzlada beni çok mutlu ettiniz. Çok teşekkür eder her daim yorumlarınızı beklerim.
      Bizdende sevgiler.

      Sil
  7. yazdıkça rahatlıyor insan, bizim köyde hala anahtarımız kapının üstünde durur mesela.. isteyen açar girer müsade var mı der buyurur.. şimdi üst katımda kim oturuyor bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba hala öyle köylerin olması ne güzel değilmi? Maalesef ki çok katlı binalar hiç yaşam alanlarımıza girmeseydi.......
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. ne güzel anlatmışsınız bu arada bloğunuzu takibe aldım bende beklerim, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.memnunitetle uğrarım. Sevgiler.

      Sil
  10. En olması gereken zamanda en olması gereken bir yazı....tebrikler.... her zamankinden daha sıkı sarılmalıyız birbirimize...sarılamasam da kucak dolusu sevgiler gönderiyorum size....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok samimi duygularla kucak dolusu sevgilerini yüreğimde hissettim çok teşekkür ederim bu güzel ve samimi yorumunuz için. Sevgiler.

      Sil
  11. Merhaba, bloguma bir yorum atmisiiniz bnde hemm takibe geldim. Kova burcuyum, pek de milliyetciyimdir :) bnde beklerim takibe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz . Yorumunuz içinde teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  12. Komşuluk ne güzel bir şey. Allah hepimize hayırlı Komşular versin. Bosa dememişler ev alma komşu al diye. Zamanla ben de komşularımı tanımaya başlıyorum Şehirde olsam yüzümüzü bile göremezdik.

    YanıtlaSil
  13. Benim komşular hiç oralı değil. Ben adım atıyorum. Christmas da kurabiye götürdüm mesela. İnşallah yakinlasiriz. .komsu çok önemli.

    YanıtlaSil
  14. Ev alma komşu al demişler.. hiç de boş değil bu laf.. Kötü günler son bulsun inşallah..

    YanıtlaSil
  15. Ahirette ilk sorgulardan biri komşu hakkı derler....burası küçük bir yer herkes herkesi tanır komşuluğumuz çok güzeldir severiz seviliriz :)hepimiz iyi insanlarla karşılaşalım .

    YanıtlaSil